Århus’ grand old men markerede sig

Engang var der en aldersgrænse for kuske, der hed 70 år. Denne grænse er blevet fjernet og det har bl.a. to Århus-amatører Jens Erik Kruse og Leif Christensen nydt godt af. I oktober viste de da også begge, at de stadig ved, hvordan man træner en hest og for Leifs vedkommende, hvordan man kører en hest til sejr.

Årets første til Leif og Peter

Leif Christensen og Peter Elmegård ved parrets sejr d. 4. oktober 2020. Foto: Ole Hindby

På forhånd havde Leif ikke giver udtryk for, at han troede så meget på Peter Elmegård i det 2300 meter lange formløb søndag d. 4. oktober. Fra 40 meters tillæg i et 11 hestes stort felt mente han det skulle blive for svært at nå frem i sejrskampen. 

Efter 19,8 kilometeren gik de dog til angreb på feltet med en omgang til mål og op gennem opløbet kunne Leif sidde forholdsvis stille i vognen og blot minde Peter Elmegård om opgaven, der kort, men sikkert gik forbi til årets første sejr for såvel hest som kusk.

Peter nærmer sig de første 200.000 kr. i indtjening og man må virkelig tage hatten af for det arbejde Leif har gjort med hesten. Der var ikke meget, der i starten af Peters karriere tydede på dette. Karrieren blev indledt med mange galopper og først i sin 5. sæson lykkedes det Peter at vinde et løb, da han med Leif selv i vognen d. 26. juli 2014 vandt et 2300 meter formløb fra spids. Siden er det blevet til yderligere 18 sejre og en sejrsprocent på 16. 

Der er guld i Sir Mosebo

Kruse ved en tidligere sejr som kusk. Foto: Kristine Krieger

En anden af Århus’ ældre amatørkuske er Jens Erik Kruse, som var en af de kuske, der blev ramt af aldersgrænsen på 70 år for 10 år siden. Den gang måtte han indlevere sit kuskelicens, men holdt sig efterfølgende i gang på banerne i Asaa og Pandrup, hvor han tog sejrsbuketter med hjem og da aldersgrænsen på 70 år blev fjernet var han igen at finde i sulkyen på Jydsk Væddeløbsbane. 

I oktober var det dog som træner af Sir Mosebo han markerede sig. Først i forbindelse med DM for monteryttere i Skive, hvor Nicolaj Stott via en 3. plads på hesten kunne sikre sig DM-guldet. Men her stopper Sir Mosebos guldfest ikke. Han var på plads igen i Aalborg d. 25. oktober, hvor han med Rene Kjær i vognen rundede sikkert frem til sejr i 4. afdeling af DM for travtrænere til 66,4 gange pengene. 

Det var da også en forståeligt tilpas og stolt træner, der i sejrsinterviewet kunne fortælle hvordan Sir Mosebo havde været med til at sikre EM-guld til hollandske Samantha Stolker sidste år, DM-guld til Nicolaj Stott 2 uger tidligere og som nu håbede han også kunne være med til at sikre Kjær guldet denne søndag. Og det gjorde han! Så mon ikke Sir Mosebo fremover bliver en attraktiv hest at komme ud med i rytter/kuskemacther?

To dejlige beviser for at travsporten er for såvel ung som gammel.